• Beschrijving

Mijn naam is Bert-Jan Haarkamp. Ik kom uit in de Eredivisie triathlon en was erg benieuwd of Osymetric mij enig voordeel kon bieden in mijn sport. Zodoende heb ik een set getest en uiteindelijk aangeschaft..>>>

De eerste keer trainen met Osymetric (halverwege juli 2012) voelde vreemd. Doordat er een aanzienlijk verschil is tussen de grootste diameter van het tandwiel en de kleinste diameter leek het soms alsof m'n fiets doortrapte. Als m'n trapper onderaan stond (dode punt) viel als het ware de tegendruk ineens weg vanwege de kleinere diameter maar ik bleef natuurlijk wel veel druk zetten op m'n pedalen. Daardoor schoot ik elke trapbeweging dus als het ware door. M'n spieren en hersenen moesten leren alleen veel druk te zetten in de 3 uur stand van de crank en daarna ontspannen. Naar mijn idee moet dit energie besparen omdat ik makkelijker, lees: met minder krachtsinspanning over het dode punt heen kom. Die energie kan ik gebruiken voor het lopen, althans dat is de theorie. Eerst maar eens zien of dat werkelijk zo uitpakt.

Afgelopen vakantie heb ik de alpe d'huez beklommen met een ander merk ovalen tandwiel in 49:50 min. De dag erna heb ik de O.Symetric tandwielen op m'n racefiets gezet. Ik voelde m'n benen nog wel van de vorige dag en de eerste paar bochten voelden niet snel aan. Toch was ik bij het eerste dorpje (La Garde) 10 sec sneller dan de dag ervoor. Bij bocht acht was ik inmiddels 30 sec sneller dus ik verwachtte bovenop tegen de minuut sneller te zijn. In het laatste stuk echter stortte ik een klein beetje in maar was toch een halve minuut sneller en klokte 49:20. Of dat puur door O.Symetric komt? Geen idee. Maar mezelf kennende kan ik normaal gesproken de dag na zo'n klim niet sneller rijden vanwege opgebouwde vermoeidheid dus ik vind het zeker opmerkelijk.

Inmiddels ben ik redelijk gewend aan O.Symetric. Het is een coördinatie-kwestie. Ik hoop de komende tijd met O.Symetric een paar goede uitslagen te rijden in wedstrijden!

Bert-Jan Haarkamp